Persilja (Petroselinum)

Arten växter inte vilt vad man vet och har troligen uppstått i kultur i sydöstra Europa eller sydvästra Asien. Romarna och grekerna använde persilja mycket som krydda men även att fläta kransar av.

Det finns flera sorters av persilja, med mer eller mindre krusiga blad. Den slätbladiga varianten anses dock ha mer smak. Förutom till matlagning används persilja även som medicinalväxt och är mycket rik på C-vitamin, karoten (som kroppen omvandlar till A-vitamin) samt kalcium och järn.

Persilja trivs bäst i sol eller lätt skugga. Jorden skall vara lucker och näringsrik. Tillsätt gärna kalk. Sår man själv får man vara tålig, ibland kan det ta tid innan den gror. Så på våren direkt i jorden när den blivit lite uppvärmd. Vattna regelbundet. När fröna väl grott så gallra så den får plats att växa.

Persiljan är en tvåårig växt som blommar andra året, men vitgröna blommor. De blad som kommer upp första året är också de som är godast. Så därför persilja även året efter, men låt persiljan från föregående år självså sig andra året, så har du persilja år efter år.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om kryddväxter
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!