Gräslök tänker man främst på som krydda, god till midsommarsillen och i matlagning. Men den är även fin i rabatt och kruka som dekorativ växt med vacker, bollar i rosalila färg som gillas av humlor, bin, fjärilar och andra insekter. Tittar man nära så ser man att varje boll består av flera små, spetsiga blommor som sitter tätt ihop.

Även bladen som är rörformiga, ihåliga och mörkt gröna är vackra och fina i planteringar i samspel med andra växter.

Gräslöken blommar vanligtvis först andra året, så bli inte besviken eller tro att något är fel om en planta som är inköpt i, år inte blommar.

Du kan köpa färdiga plantor i handeln eller fröer att så så snart nattfrosten är över på våren. Gräslök blir ca 40-50 cm hög och har ett lite buskigt växtsätt och trivs i sol – halvskugga. En fördel är att gräslök är relativt torktålig och kräver inte mycket omtanke eller skötsel och trivs i de flesta jordar.

Vill du både ha bladen för kryddning och vacker blomning, så skörda under vår och försommar . Låt sedan plantan vara så går den i blom, på så sätt får både du och insekterna delad glädje av gräslöken.

Tänk på att om du väljer att låta den blomma så skörda inte bladen, då de blir hårdare och beska när gräslöken går i blom.

Klipp ner plantan helt efter blomning, så kommer nya blad som kan skördas innan vintern. Klipp ner och frys in och ta fram till höstens grytor och sallader.

Plantera gärna flera i grupp i rabatten så blir floret av blommor större. Det är också en vacker kantväxt samt att plantera i stor kruka på altan eller uteplats, nära till hands för tidig skörd och sedan dekorativ under blomningen.

Foto: iTRÄDGÅRDEN.SE ©

Fler artiklar om kryddväxter
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!