Kryddsalvian passar både i rabatt och kruka. Den har ett mycket vackert bladverk. Bladen är lätt ludna och kan vara grågröna, purpurfärgade eller gulgröna. Blommorna växer på stänglar och vanligtvis är de lila men finns även i vitt och rosa. Den blir ca 50 cm hög. Kryddsalvia älskas av humlor, bin, fjärilar och många andra insekter. Växten kan överleva som perenn i södra Sverige eller i milt klimat, men den bör täckas över och skyddas med ex.vis granris om vintern skulle bli kall. Står den i kruka kan den flyttas in i frostsäkert och ljust utrymme.

Kryddsalvian är vacker som bladväxt i rabatten, men den används nog främst som kryddväxt. Bladen kan användas till att smaksätta olika sorters kött, sallader, i pasta, olika såser eller göra te på. Plocka färska blad eller torka dem för att använda till vinterns matlagning.

Den har även används som medicinalväxt under lång tid och för att bl.a lindra diarré, förkylning och astma. Kryddsalvians olika delar används också som doftämnen i rengöringsprodukter och parfymer samt passar bra att torka och lägga i potpurri och doftpåsar.

iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om kryddväxter
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!