Att blanda färger i krukor och rabatter är både vackert och inspirerande. Det kan vara svårt att välja och veta vad som passar bra ihop med risk för man kommer hem med en rätt blandad kompott… Även om de valda blommorna är vackra i sig kan det samtidigt lätt bli rörigt, helt beroende på hur och var man väljer att plantera dem i trädgården.

Så ibland kan det vara en fördel att bara välja en eller två färger men i olika toner – som förhöjs med ex. vackert prydnadsgräs, vintergröna buskar eller andra bladväxter.

Här kommer några förslag på rabatter med få växter och begränsad färgskala. Även om det i vissa rabatter är stor variation på växterna så är färgskalan nerdämpad. Medan det i andra rabatter är färre växter men som får ta plats och synas. Exempelvis rabatten med alunrot vars vackra blad behöver få framhävas. Medan de vita och blå blommorna mellan buxbomshäckarna är mer busiga och vildväxande men håller sig i blått och vitt.

Lägg också märke till hur bra gult passar in i vandrande skugga. Färgen lyser upp och ger liv i en sådan del av trädgården.

Bilderna är tagna på Sofiero, Malmö Gardenshow (mässa) och i Engelska trädgården. Samtliga väl värda ett besök.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om rabatter
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!