Här är ett bra exempel på en rabatt som, trots att den inte är så stor, har färg och fägring hela säsongen samt är anpassad till hur mycket sol som når den i häckens skugga. Även om ytan är mindre så kan man få plats med många olika växter men att hålla sig till en eller två färgtoner ihop med olika bladformen är en bra idé. Då ger rabatten ett lugnare intryck men ändå spännande och varierande. Det är bara att prova sig fram. Fungerar inte någon växt så får den bara flyttas och ersättas med någon annan. Eller kompletteras med fler av samma sort som redan är planterade i rabatten.

Längst till höger har ormöga blommat vackert i våras. I maj har bergenian (höger bak) med de stora friska bladen, blommat i rosa. Båda växterna klarar skuggiga lägen bra.

I juni blommar skuggbräckan som syns i mitten, med sina rosa, små och skira blommor på smala stänglar. En färg som går igen i den stora ormroten (vänster bak), med sina ljusrosa  spiror.

De röda alunrotplantorna i framkant, tar upp färgen och håller sig fin hela säsongen, i väntan på höstanemonen (mitten), som kommer att blomma i juli-augusti. Även de har små blommor på smala stänglar, och de gillas av insekterna.

Längst fram breder en smaragfetblad ut sig över stenarna och blir en utstickande men härlig grön nyans mot de övriga mörkare bladen i rabatten.

På ett klätterstöd i bakre delen växer humle.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om rabatter
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!