Barbros koloniträdgård
I Landskrona finns det gott om kolonier, nästan 1500 kolonilotter. På en av dessa, bland de äldsta i stan, bakom Landskrona slott (Citadellet) ligger Barbro Sjöholms familjs härligt lummiga koloniträdgård.
Det är alltid roligt att se hur andra har det och under en promenad längs kolonilotterna fick jag se en helt fantastisk klematis i en trädgård. Jag var bara tvungen att kolla lite extra. Som tur var kom Barbro precis då och nyfiken som man är frågade jag om vi fick komma in och fotografera. Barbro bjöd in oss och berättade om sin koloni.
Den är en av de äldsta i Landskrona och köptes av hennes svärfars far Olof Sjöholm år 1909. Ett halvt sekel senare, närmare bestämt 1956, togs den över av svärfar och för 19 år sedan tog Barbros familj över den. Storleken på tomten är 699 km och innehåller allt man kan önska sig i en koloni; fruktträd, rabatter med mängder av perenner, olika klematis, ett trädgårdsland och en damm samt längst in, nästan dolt i lummigheten en liten röd stuga.
I koloniträdgården tillbringar Barbro mycket tid. När barnbarnen hälsar på i stan är det naturligt att de också njuter i den lummiga trädgården och än så länge tycker de det är kul att hjälpa till.
Storleken på kolonierna varierar mycket, allt från ca 250 kvm till ca 1400 kvm. Orsaken till att vissa är så stora är att fram till 1970 fick tomterna inte säljas. Kunde ingen ärva så gavs tomten till en granne.
Det var denna stora klematis som fångade min uppmärksamhet när vi gick förbi. Denna kraftfullt växande klametais heter Clematis × triternata ’Rubromarginata. Den är 15 år gammal och varje vår beskär Barbro den med en häcksax.
På tomten finns bl.a ett stort, gammalt päronträd som ger härlig skugga under varma sommardagar. Det är troligen ca 100 år gammalt, eftersom koloniföreningen startades 1913 och åren därefter köptes fruktträd in gemensamt till koloniträdgårdarna. Priset på ett fruktträd då var 1,75 kr! Trots sin ålder ger det fortfarande bra med frukt.
På tomten finns bl.a ett stort, gammalt päronträd som ger härlig skugga under varma sommardagar. Det är troligen ca 100 år gammalt, eftersom koloniföreningen startades 1913 och åren därefter köptes fruktträd in gemensamt till koloniträdgårdarna. Priset på ett fruktträd då var 1,75 kr! Trots sin ålder ger det fortfarande bra med frukt.
I ett träd hänger en fe i form av vindspel och vaktar trädgården. Den är en souvenir från England där hennes son bor med familj. Under den stoltserar en fantastisk röd fuchia, en växt som trivs i lite skuggigare läge.
I lä vid altanen står en hög, gammal rudbeckia. På gamla foton från 1947 står den där och vad Barbro och hennes familj vet så är det samma planta. Den förstår sig inte av någon anledning men växer stolt i sin hörna.
Längs trädgårdsgången har Barbro ställt flertalet krukor med olika fina blommor i. I en står denna något ovanliga växt, en blyblomma (plumbago auriculata) som Barbro tog som skott på en resa till New York för några år sedan. Blommornas utseende påminner om höstflox. Afrikas blå lilja (agapantus) stoltserar i en annan kruka, nästan i samma färg som blyblomman, härligt ljusblå. Båda blommorna förvaras frostskyddat om vintern men ställs ut så fort vädret tillåter om våren.
Sittplatser kan man inte få för många av. Beroende på både tid på dagen och årstid skall det alltid finnas en mysig sittplats där man kan njuta av trädgården. Här i lä av en skogsklematis.
I en del av trädgården odlas det för fullt och har alltid gjort inom familjen Sjöholm, potatis, rödbetor, morötter, gurka och tomater. Ibland behöver man en paus i arbetet eller bara få sitta och njuta av det som växer.
Foto: iTRÄDGÅRDEN
Fler artiklar om trädgårdar
Fler aktuella artiklar
Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!