Begonia kanske mest är känd som inomhusväxt men säljs även som ettårig sommarblomma samt som knölar som kan övervintras. De är tåliga och tacksamma utan större krav och passar lika bra att plantera i rabatter som i krukor och balkonglådor och blommar villigt hela sommaren. Knölbegonior är mycket vackra i krukor eller i uterum där de får plats och kan breda ut sig.

De finns i många olika färger och former. Bladen är vackra och skiftar i klart grönt till mörkt bruna och kan vara både enfärgade och brokiga. Vissa sorter odlas bara för sina vackra blads skull. Då de är lätta att korsa, även mellan de olika arterna, finns det otaliga hybrider i handeln.

Begonior vill inte gärna stå i full sol utan föredrar mer skuggiga lägen, vilket gör den till en perfekt blomma som ger färg i en skuggig del av trädgården eller på en uteplats eller balkong i öster och norrläge.

Vilt växer begonian i subtropiska och tropiska områden i bl.a Sydamerika, Afrika och delar av Asien och det finns upp mot 1 400 arter, de flesta av dem marktäckande.

Isbegonia (eller sommarbegonia) och blir ca 10-15 cm hög och säljs ofta i flerpack hos handlarna. Den har ett kompakt växtsätt med blanka, runda, tjocka blad som kan vara friskt gröna till mörkare och ibland nästan grönsvarta. Blommorna är små och  vita, röda eller rosa i olika toner med gula pistiller i mitten. Isbegonior kan se tråkiga och anspråkslösa ut i sina ”flerpack” i handeln. Men väl utplanterade så växer de till sig fort och ger färg och fägring med sitt täta växtsätt. De kräver inte att plockas för att blomma på nytt samt klarar att torka ut något då de vill inte ha för blött om rötterna. Isbegonior tar heller ingen större skada av regn eller blåst, så de är tacksam sommarblommor som sköter sig själv. Isbegonia går att så och frö finns att köpa i handeln.

Knölbegonia kan bli upp mot 40 cm och finns i stor variation både vad gäller färg och form på blommorna som på bladen. Vissa sorter är mer yviga till växtsättet. Sorter med dubbla blommor är vanligt och även hängande som ser ut som klockor. Bladen kan vara runda men även spetsiga och mer eller mindre avlånga. Blomfärgerna är mer varierande och finns i gula, orange, rosa, vita och röda nyanser.  Vissa  är även tvåfärgade. Knölbegonia är som namnet säger en knölväxt som trivs i mullrik och lucker jord. Knölar kan köpas i handeln och förkultiveras inomhus på våren och sätts ut när frostrisken är över. De tas in på hösten och knölarna ska förvaras svalt, frostfritt och torrt. Varje år blir knölen större och ger efterhand kraftigare planta. Man kan även ta sicklingar på sommaren.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om sommarblommor
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!