Groblad (Plantago major)

Det är lätt att känna igen groblad på dess stora, äggrunda blad med tydliga nerver, som växter som en stor rosett. Blommorna växer på kala stänglar rakt upp och blommar i juli-september för att sedan bilda frön. Dessa sprider sig genom att de, när de är fuktiga, blir klibbiga och fastnar i djurpälsar, kläder, skor, bil- och cykeldäck m.m.

Försöker man dra bort bladen märker man att de är sega och trådiga. Beroende på markförhållandet kan groblad bli relativt stora. De klarar torka bra och man ser dem ofta växa längs grusgångar och längs vägkanter.

Groblad har i lång tid används av människan som läkemedel. Bl.a användes bladen att lägga på sår och insektsbett som läkande förband. Även långt in i modern tid har växten använts till detta, samt som örtte för att lindra hosta och halsinfektioner. Bladen har visat sig innehålla flera biologiska aktiva substanser som kan gynna sårläkning.
Växten har spridits av människor från Europa ut i världen. I Nordamerika heter den ”de vitas fotspår” p.g.a att fröerna spreds av vandrare och kringresande folk. I Sverige har den fått sitt namn från fornnordiska ordet ”gro”, som betyder läka.

Groblad har i lång tid används av människan som läkemedel. Bl.a användes bladen att lägga på sår och insektsbett som läkande förband. Även långt in i modern tid har växten använts till detta, samt

För att få bort groblad från gräsmatta och andra delar i trädgården, måste man rensa för hand med ett rosjärn eller liten vass spade. Även om rötterna inte är så djupa är de väl förgrenade ner i marken. Har man mycket groblad i gräsmattan bör man klippa regelbundet så de inte hinner gå i blom och sprida sig. Samtidigt klipper man av stor del av bladen som gör att plantan försvagas.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om ogräs
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!