Zinnia har blivit en ny favorit i min trädgård. Ett impulsköp av fröer i en trädgårdsbutik en bit in på säsongen i fjol. Men de åkte ner i jorden och i slutet av sommaren började de blomma. De tog dock lite tid på sig att blomma så nu till våren ska de sås tidigare.

Zinnia passar fint både i rabatter, i kruka eller på balkong. Det finns många sorter att välja mellan, både vad gäller höjd, färg och växtsätt. Vissa är höga och ståtliga medan andra är buskigare och tätare till växtsättet.

Blommorna kan vara enkla eller dubbla och vissa är nästan bollformade. Färgen kan vara allt från rött, rosa, cerise, orange, lila, gult, vita och spräckliga. Blomningstiden är från juni – oktober, beroende på när man sått och i vilken växtzon man bor i. Detta är en blomman man inte tröttnar på, just p.g.a den stora variationen.

Zinnia är omtyckt av bin, fjärilar och andra insekter. Och har man många så plocka gärna och ställa i vas, så gynnas tillväxten och ny blommor bildas.

Förgro inomhus i mars-april i ljust läge och håll jorden jämt fuktig. Plantera ut när frosten säkert är över i maj eller början av juni. Det går också bra att så direkt på växtplatsen i maj-juni. Men då blir blomningen bli något senare. Zinnior vill ha näringsrik jord som håller fukten, de gillar inte att torka ut. Lite gödning under sommaren tackar de inte nej till. Läget bör vara sol eller lätt skugga. Kontrollera alltid på fröpåsen vad som gäller för just den sort du köpt.

Zinnior förekommer ursprunglig i Nord-, Central- och Sydamerika. Släktet är uppkallat efter den tyske botanisten Johann Gottfried Zinn som levde på mitten av 1700-talet.

Foto; iTRÄDGÅRDEN ©

 

 

Den här artikeln kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om sommarblommor
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!