Påfågelblomster (Gazania hybrid)

I Sverige odlas främst denna som ettårig växt för sina vackra blommor, men kan övervintras inomhus. Den har sitt ursprung från östra Afrika. Soliga dagar öppnar den sina blommor och vänder dem mot solen. Blommorna blir stora, upp mot 10 cm.

Påfågelsblomster finns i flera olika färger, så som gult, orange, rött, rosa och brunt vilket också är orsaken till namnet på blomman. Det finns både som enfärgade och som strimmiga och har en markant ring i mitten. Förutom som rakt uppåt växande, förekommer påfågelsblomster även som hängande som passar bra i bl.a amplar.

Höjden är ca 30 cm. Påfågelsblomster vill, som i sitt ursprungsland, ha det varmt och torrt. Den vill ha sandig jord som dränerar bra. Plantera i skyddat och soligt läge så belönar den dig med vacker blomning hela sommaren.

Klipp bort överblommade blommor när solen skiner, för en mulen dag sluter de sig och det kan vara svårt att se skillnad på ny knopp och utblommad.

Växten går att köpa i handel under sommarhalvåret men vill man så själv så köp fröer och så i början av året inomhus, för att sedan plantera ut.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om sommarblommor
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!