Få ettåriga växter har så stora blommor som solrosen och kan bli så hög. Vissa solrossorter är framodlade att vara låga som vanliga krukväxter medan många är höga, ibland upp emot 3 meter.

Färgerna är numera varierande, vanligast är nog gula men även nyare sorter har kommit de senaste åren i både orange, rosa och röda toner och blomman kan även vara tvåfärgad.

Blommorna är antingen enkla men finns även som dubbla och välfyllda. Bladen är stora och härligt gröna. Stjälken är styv och lite sträv. De sorter som förgrenar sig får blommor längs stjälken. Tips är att klippa bort vissna blommor på dessa så stimuleras växten att sätta nya.

Solrosor vill stå varmt och gärna vindskyddat. De kan behöva bindas upp eller få stöttning om det är blåsigt.

Jorden bör vara näringsrik och blanda gärna naturgödsel i befintlig planteringsjord då de vill ha mycket näring. Lite extra gödning under sommaren tackar de inte nej till. Är det en torr sommar behöver solrosorna hjälp med vatten i trädgården. Har du solros i kruka så gödslas regelbundet vid vattning.

Solrosen kan antingen stå ensam och vacker eller planteras ut i rabatter, där de blir fina i kombination med perenner eller andra ettåriga växter. Humlor, fjärilar och andra insekter tycker mycket om solrosornas nektar.

Om man tittar på blomkorgarna (mitten av blomman) ser man att de har spiraler i varsin riktning och antalet spiraler i ena riktningen är större.

Solrosen har odlats i över 3000 år och har sitt ursprung från Mexiko. Den odlas i hela världen, både som prydnadsväxt och för frönas skull som används vid tillverkning av solrosolja, som används i bl.a till matolja och i tvåltillverkning. Solrosfröna säljs även som djurfoder (fågelmat bl.a) och snacks. Världens högsta solros var 7,38 cm hög.

Det vetenskapliga namnet är ”Helianthus annuus”. Helianthus kommer från grekiska ordet helios (solen) och anthos (blomma) samt annus som betyder ettårig.

När solrosorna blomma ut i slutet av sommaren så låt blomkorgarna stå kvar så blir det mat till fåglarna under vintern. Sätt en stötta eller låt den som står vara kvar, så de håller sig upprätta under hårda höstvindar.

Solros är kan man så på våren inomhus i mars i ljust men svalt läge, annars kan de växa iväg och bli rangliga. Plantera ut när risk för frost är över. Det går även bra att fröså direkt på plats senare på våren när vintern säkert är över. Är förutsättningarna rätt så växer den rätt fort.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om sommarblommor
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!