iTRÄDGÅRDEN

Få ettåriga växter har så stora blommor som solrosen och kan bli så hög. Vissa solrossorter är låga som vanliga krukväxter, medan många är höga, ibland upp emot 3 meter. Färgerna är numera varierande, vanligast är nog gula men även nyare sorter har kommit de senaste åren i både orange och röda toner. Blommorna är antingen enkla men finns även som dubbla och välfyllda. Bladen är stora och härligt gröna.

De vill stå varmt och skyddat. Jorden bör vara näringsrik och gödslas regelbundet samt vattnas så de inte torkar ut. Solrosen kan antingen stå ensam och vacker eller planteras ut i rabatter, där de blir fina i kombination med perenner eller andra ettåriga växter. Humlor, fjärilar och andra insekter tycker mycket om solrosornas nektar.

solrosor_tgd_kivik_1800x776_900x388

Solrosen har sitt ursprung från Mexiko men odlas i hela världen, både som prydnadsväxt och för frönas skull som använs vid tillverkning av solrosolja, som används i bl.a till matolja och i tvåltillverkning. Solrosfröna säljs även som djurfoder (fågelmat bl.a) och snacks.

Det vetenskapliga namnet är “Helianthus annuus“. Helianthus kommer från grekiska ordet helios (solen) och anthos (blomma) samt annus som betyder ettårig.

Låt solrosorna blomma ut och blomkorgarna stå kvar så blir det mat till fåglarna under vintern. Sätt en stötta så de håller sig upprätta under hårda höstvindar.

Kul att känna till; Om man tittar på blomkorgarna (mitten av blomman) ser man att de har spiraler i varsin riktning och antalet spiraler i ena riktningen är större.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN

 

 

 

0