Har man inte en bit gräsmatta att avvara till att så äng på, går det bra med att så i pallkrage eller i större kärl också. Även om pallkragar är lite tråkiga i en trädgård så kan en målad sådan, kanske med lite vågat färgval, blir dekorativ vid en uteplats, entré eller annan del av trädgården. Varje kvadratmeter äng som kan ge nektar till insekterna är viktig och räknas…

Och i ett trädgårdsland eller en odling så vill man så klart också ha hjälp av insekterna. Så i en koloniträdgård eller odlingslott är det en bra idé att låta en pallkrage eller odlingsyta bli äng om möjlighet finns.

Förutom att blommorna lockar till sig insekter så är det också mycket vackert i en köksträdgård och en fin kontrast till grönsaker och annat som man odlar där.

Vill man så äng kan man både göra det både tidig höst och på våren. Fördelen att så på hösten är att fröerna hinner etablera sig och växterna kommer igång snabbare på våren och kan ge tidigare blomning. I naturen är det ju på hösten som de vilda blommorna släpper sina frön, så de ligger i jorden under vintern och gror.

Tänk på att inte ha för gödslad jord i den del du sår ängsblommor. De trivs bäst i mager jord. Och glöm inte att märka upp om du sår på hösten, så du inte sår något annat där på våren.

Det finns färdiga ängsblandningar att köpa i handeln. Känner man att det tar för mycket plats att så en äng kan man istället så en eller ett par sorters blommor i en del av odlingen eller trädgården ex. blåklint, sömntuta, ringblomma och prästkrage.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om sommarblommor
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!