Klockhyacint
Klockhyacint (Hyacinthoides)
Under en resa till Holland våren 2024 fick jag en förkärlek till den söta och vackra lökväxt. I trädgården utanför huset vi hyrde fanns mängder av blåa spanska klockhyacinter (Hyacinthoides hispanica) som fått sprida sig som de ville i de stora rabatterna. I en trädgård längre bort på gatan växte samma sort men i vitt, rosa och blått. Så otroligt vackert! Man önskar de fick blomma hela sommaren men den är tyvärr bara en fägring under våren. I Sverige blommar den från maj till början av juni, beroende på zon och läge. Tyvärr glömde jag köpa lökarna i höstas, men fyndade på vinterrean så nu ska de ner så får vi se när de kommer igång…

Det är inte bara människor som gillar denna söta växt utan även insekterna lockas till dess väldoftande blommor. Det var ett ivrigt surrande i rabatterna när jag fotograferade.
Klockhyacint är en lökväxt som ska sättas i september-oktober. Växten trivs både i full sol men även i halvskugga, exempelvis vandrande skugga under ett lövfällande träd.
Höjden är ca 30-40 cm och för att komma till sin fulla rätt bör lökarna sättas i grupper om ca 8-10 stycken. Trivs de så sprider de sig både via sidolökar och frön. När de blommat över, vissnar de smala bladen ner och förmultnar.
Ta inte bort nervissnade blad utan låt de vara. Det är via bladen som lökar samla kraft och näring inför nästa säsong, innan de vissnar ner. Tips är att plantera perenner i samma rabatt, som lagom till klockhyacinterna vissnat ner, växter upp och täcker.
Spansk och engelsk
Det finns både engelsk klockhyacint (Hyacinthoides non-scripta) och spansk klockhyacint (Hyacinthoides hispanica). Det är inte så enkelt att se skillnaden. Men tittar man närmare så ser man att största skillnaden är att den engelsk sorten blommor växer längs ena sidan av stängeln och är lite mer hängande. Medan blommorna på spansk sitter runt om stängeln och kan vara lite mer utåtriktade.
Klockhyacintsläktet tillhör familjen hyacintväxter som har tolv arter. De förekommer vilt i västra och södra Europa.
Foto: iTRÄDGÅRDEN©
Fler artiklar om lök- & knölväxter
Fler aktuella artiklar
Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!