En rotvattnare är väl investerade pengar och kostar inte så mycket.

Vi köpte en rotvattnare förra året och upptäckte snabbt hur bra den var till våra buskar, rosor och större perenner.

Istället för att vattna med spridare då vattnet kommer uppifrån, vattnar man direkt ner i jorden. Man väljer själv hur djupt man vill trycka ner den. Men bättre är att inte trycka ner allt för djupt så även ytligare rötter får vatten. Vattnet rinner ändå neråt…

Speciellt när det gäller ex. hortensiorna fungerar den mycket bra, då blommorna annars blir tunga av vattendropparna. Är buskarna stora kan man sätta en vattning per sida.

Rotvattnare brukar även fungera som vanlig spridare då man kan välja om vattnet ska komma ut neråt eller via munstycket på toppen eller på sidan. Spridningsytan är inte så stor men fungerar bra i ex. en mindre rabatt. Valet görs enkelt på sidan av rotvattnaren på ett vred.

i Trädgården - rotvattnare, effektiv bevattning av växter, vattna, perenner, buskar, träd

Genom att rotvattna kommer vattnet djupt ner till rötterna direkt och undviker på så sätt att de söker sig uppåt. Dessutom kan man vattna mitt på dagen, även mitt i sommaren.

Jag flyttar rotvattnaren medan jag jobbar i trädgården och större växter får ha den lite längre tid. Viktig är att inte ”småskvätta” utan ge en riklig vattning.

En varm och torr sommar, när jorden kan ha svårt att ta åt sig vatten har jag även använt den till perenner och ettåriga växter i rabatterna. Med lägre vattentryck, vilket kan regleras på ovanstycket, trycks vattnaren försiktigt ner sidan om vid växterna och inte så djupt, så ömtåliga rötter inte skadas.

Glöm inte ta in rotvattnare så den står torrt på vintern och rengör den innan i nedre munstycket. I annat fall riskerar den att rosta eller smuts sätter sig i munstycket. (Jag är vis av erfaranhet…)

i Trädgården - rotvattnare, effektiv bevattning av växter, vattna, perenner, buskar, träd

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om redskap
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!