Gick en runda i ett av Malmös koloniområden förra sommaren. Förutom att det var roligt att se hur fint och mysigt det var i trädgårdarna,  slogs jag av att så många kolonier stod övergivna. Det var sorgligt att se att perenner, som en gång stoltserat i välskötta rabatter, nu kämpade mot gräs och vildväxta buskar för att överleva.

Tyvärr kan det bero på flera orsaker till att de står tomma men säkert sörjer de övergivna stugorna och trädgårdarna den tid då någon brydde sig om dem. För visst är det roligare om alla stugor och trädgårdar kan nyttjas och glädja både boende och besökande.

Bor man ex i lägenhet och vill odla eller bara ha en trädgård att komma ut i, är koloniträdgård att rekommendera. Det är skillnad på hur man kan få tag i koloniträdgårdar men i regel får kan man bara köpa i den kommun man bor i. I ex Stockholm, får man anmäla och stå i köp i en koloniträdgårdsförening medan man i Skåne kan köpa en.

Åk ut till de koloniområden som finns i din kommun och prata med folk där. Kolla hur de trivs och om läget (bussförbindelser, trafikbuller, närmaste matbutik osv). I de kommuner man köper en koloni, kan man ofta hitta annonslappar på stugor till salu, uppsatta på respektive koloniområdes anslagstavla.

Varje koloniförening har sina förhållingsregler och avgifter. Förutom föreningsavgift brukar det också vara avgifter för el- och vatten. Sök på nätet hur det fungerar i din kommun eller kontakta den koloniförening du är intresserad av. Sök på ex Hemnet om stugor finns till försäljning i ditt närområde.

Om man som inte har råd eller möjlighet till hus eller villa, är en koloniträdgård ett bra alternativ. Man får tillgång till en trädgård, kan odla grönsaker och bär eller bara plantera perenner och blommor eller bara njuta av grönskan. Har man anlägger och sköter sin trädgård får man anpassa till hur mycket tid man har. Men många väljer att mer eller mindre flytta ut och bor i sina stugor under sommarhalvåret. Det är dock sällan tillåtet att bo i kolonistugan året om. Dessutom är det vanlig att vattnet stängs av vintertid i koloniområdena av kommunerna.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om inspiration
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!