Magnolia – vårens drottning
Magnolia (Magnolia)
Denna så älskade växt blommar tidigt på våren, ofta på bar kvist. Att se magnolian i full blom kan få vem som helst att stanna upp och bara njuta. Vårens drottning har ankommit.
Storleken varierar, allt från större träd till mindre buskar, så även om man har en liten trädgård så finns en magnoliasort som passar. Vackrast är nog magnolian om den får stå för sig själv och riktig stråla i vårsolens glans. Men passar även i en större rabatt där den dominerar om våren men står för lummigheten under sommaren med sina friskt gröna blad.
I magnoliasläktet finns över 80 arter. Vilt växer de bl.a i Nord- och Sydamerika samt Asien. I Sverige odlas bara arter som är lövfällande men det finns även de som är städselgröna (gröna året om).
Färgen och storleken på blommorna skiljer sig åt beroende på sort. De kan vara allt från stora och tulpanlika, till små med få och runda kronblad. Färgerna varierar från vitrosa till lila och purpur samt gult. Blomningstiden infaller i maj-juni. Bladen relativt stora och lite avlånga. När den blommat över bildas s.k kottar som sen utvecklar frön.
För att magnolian skall trivas vill de stå i skyddat och soligt läge och lätt mullrik jord. Den vill ha lätt fuktigt om rötterna så ex. tung lerjord är inte så bra.
Magnolian brukar kunna odlas upp till zon 2.
Beskärning behöver normalt inte göras. Klipp helst bara bort döda kvistar och grenar. Blir den för hög kan man kapa på höjden men bara i nödfall och ta inte för mycket och för stora grenar. Man kan även behöva kapa grenar som växter inåt eller skaver mot varandra då detta kan skada trädet.
Undvik att kapa grenar som är över 10 cm i diameter. Orsaken till det är att större snittyta ger större risk för röta. Beskärning ska ske under den så kallade JAS-perioden (juli-augusti-september).
Magnoliasläktet är mycket gammalt, t.o.m äldre än bina, så blommorna utvecklades så att skalbaggar skulle kunna pollinera dem. Fossila lämningar av magnolia har hittats, som är ca 20 miljoner år gamla.
Namnet har de fått efter en fransk botaniker, Pierre Magnol som levde 1638-1715.
Foto: iTRÄDGÅRDEN ©
Fler artiklar om träd
Fler aktuella artiklar
Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!