Hösten är en vacker årstid! Trots det nalkande mörkret och kylan finns det mycket färg i naturen. Men vad är det egentligen för trolleri som naturen visar upp varje år?
Mycket kortfattat kan man förklara färgskiftningarna av blad och löv så här;

Klorofyll är det ämne som ger bladen sin gröna färg. Klorofyll hjälper växterna i den så kallade fotosyntesen vilket innebär att omvandla koldioxid och vatten till socker via solens energi.

När solljuset minskar på hösten försvinner också klorofyllet från bladen mer och mer. Detta gör att de blir börjar skifta i gult och blir sen bruna.

På hösten när solen skiner och det samtidigt blir kallare, så bildas antocyaniner istället för socker. Detta ämne ger den röda färgen. Detta är också ett skydd mot solens strålar när klorofyllet försvunnit.

Bäst förhållande för att få se mycket färgskiftningar i träd och buskar är kalla nätter (men inte frost) och soliga, torra dagar. När det är torrt koncentreras sockret i bladen och mer antocyaniner bildas och därmed mer färg.  Olika träd och växter reagerar olika på höstens ankomst. Vissa uppvisar härliga färgskiftningar medan andra är mer blygsamma och går från grönt till brunt relativt snabbt.

Planera gärna din trädgård så att växter med härliga höstlöv sprider fägring även när sommaren har passerat. Exempelvis på växter är rönnsumak, lönn och japanska lönnar, rönn, björkspirea, korallkornell, klättervin och vingbenved.

Och ut i skogen och njut av färgerna och hämta energi i naturens galleri!

 

Foto artikel: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om träd
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!