När säsongen är över och trädgården går i vila så är odlingstiden också över. Även om man kan fröså vissa grönsaker på hösten, för tidig skörd, så händer det inte så mycket med detta under vintern. Så har du ett kliande behov av att odla och se det växa, så kan du odla ärtskott inomhus.

Bästa platsen för detta är i ljust läge, förslagsvis vid ett fönster. En fördel är såklart i närheten av kök eller matplats så du kan plocka och skörda enkelt i samband med måltid. En ostsmörgås eller en god sallad som toppas med ärtskott är jättegott. Men de är även goda att knapra på som de är. Och de växer snabbt, så skörden behöver inte väntas på länge.

Så här enkelt odlar du ärtskott:

  • Använd plastlådor eller liknande som inte har för hög kant.
  • Köp vanliga gula ärtor, som köps i matbutiken, och blötlägg dem under 1 dygn.
  • Lägg några cm jord i botten på plastlådan eller planteringskärlet.
  • Lägg ner ärtorna i ett jämt lager och tryck till lite lätt.
  • Ställ ljust.
  • Håll sådden jämt fuktig, använd gärna sprayflaska.
  • Skörda skotten när de är ca 8-10 cm höga.
  • Klipp inte längs ner, utan en bit upp på stjälkarna så nya skott kan växa ut.

Lycka till!

Fler artiklar om odling




Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!