Kiwi kommer ursprungligen från Kina, även om den fått sitt namn från Nya Zeelands nationalfågel “kiwifågeln”, då frukten odlas mycket där och är en stor exportvara. Kiwin är egentligen ett bär och många olika sorter finns som varierar i storlek, form och smak. Kiwin är mycket innehållsrik på C-vitaminer.

Den vill helst ha full sol, även om den kan klara skugga hyfsat bra och jorden skall vara näringsrik och lucker samt något sur (lågt pH-värde). Mulljord går bra som luckras upp med bl.a grus. Jorden får inte torka ut, en var sommar behöver kiwin mycket vatten. Kiwin behöver klätterstöd då den växer på ett lianliknande sätt. De trivs både i växthus och i skyddat läge utomhus. En utplanterad kiwi klarar vinter ute upp till zon 2 (ev.3) men är den planterad i kruka måste den förvaras frostfritt.

Äkta kiwi är självfertil så bara en planta behövs för att bära frukt. Dock finns många s.k minikiwi som däremot oftast behöver både hon och hanplanta för att det skall bli någon skörd. Kontakta din plantskola för mer råd om du vill prova att plantera kiwi.iTRÄDGÅRDENSom små ludna, exotiska bollar hänger de där och bara väntar på att skördas.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN

0