Intresset för att odla chili har ökat i takt med matlagningsintresset och det är relativt enkelt att odla också. Dessa härligt färgglada frukter i gult, rött, orange, grönt och även lila, kan vara allt från under centimetern upp till decimetern stora. Formen på frukterna är runda, klockformade eller avlånga i olika varianter.  Bladen är friskt gröna och lite avlånga, blommorna vita eller lila. Höjden på en chiliplanta kan vara några decimeter upp till över en meter och även bli relativt buskig.

Chili finns i många olika sorter och dess styrka eller hetta mäts i ”scoville-grader”. Det är koncentrationen av ämnet capsaicin som ger chilin dess hetta. Störst mängd sitter oftast i mellanväggarna i frukten eller i kärnorna så för att minska styrkan vid matlagningen kan dessa tas bort.  Paprika ligger på mellan noll och 100 scoville och vanlig tabascosås har en styrka på ca 2.000-5.000. Världens hetaste chili ligger på 500.000 ”scoville” och heter ’Red Savina Habanero’.

Chili odlas även som krukväxt och kan planteras utomhus under sommaren i kruka eller rabatt i soligt och skyddat läge. Ta in i slutet av sommaren. Det finns sorter som klarar några minusgrader men de flesta tål inte kyla.

Chilifrön köper du i vanlig fröhandel. Börja sådden i god tid då de ofta tar lång tid på sig att utvecklas, gärna redan i januari. Blöt vanlig såjord så den är genomfuktig och så fröna ytligt, ca 1/2 cm djupt. Ställ i ljust läge, gärna med extra växtbelysning och håll temperaturen runt 25 grader. Efter 2-3 veckor börjar fröna gro och vill då ha mycket ljus, gärna 12-14 timmar/dygn för att växa till sig bra. Mycket ljus betyder inte direkt solljus då detta kan skada de små plantorna. Håll jorden fuktig men inte för blöt, den får inte torka ut.

När de växt till sig ytterligare så plantera försiktigt om dem så jorden når upp till första bladen. Då bildas nya rötter därifrån som ger en kraftigare planta. Sänk värmen till runt 15 grader och låt plantorna rota sig ett par veckor. Sedan kan du börja ge lite gödning regelbundet. Odla inte chili i för stora krukor, plantera hellre om flera gånger och låt sista krukan hellre vara lite för liten än för stor.

Chili kan även odlas utomhus på friland på en skyddad och varm plats eller i växthus. Härda plantorna utomhus ett par timmar om dagen, så de vänjer sig vid klimatet. Plantera ut när nattfrosten är över, i mullrik och lucker jord. Tänk på att chili gillar att stå soligt och behöver därför också vattnas mycket och ge näring 1 gång/vecka. På fröpåsarna står vilken styrka respektive chilisort har samt exakt om hur de ska sås och skötas.

Foto: iTRÄDGÅRDEN

Denna artikel om vindruvor kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om odling




Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!