Tomaterna spricker
Vad hänt med tomaterna?
Vi börjar tidigt på våren. Sår, pysslar och planterar om. Sommaren kommer, vi fortsätter pyssla och sköta om tomatplantorna och så plötsligt…. så börjar de mogna och de första tomaterna kan skördas. Alltid lika goda!
Men tyvärr kan man som amatörodlare drabbas av spruckna tomater. Även om tomaterna går att äta så är de inte lika aptitliga att servera och besvikelsen infinner sig och såklart också frågan; vad har hänt?
Orsaken till att skalet spricker är oftast ojämn vattning. När vädret och temperaturen har skiftat mycket, så kan det vara svårt att hålla plantorna jämnt fuktiga. Har man gett för lite vatten försöker tomatplantan ta igen vattenbristen och skalet hinner inte växa med i samma takt som fruktköttet och därför spricker det.
Och som känt är våra nordiska somrar inte alltid så jämna i temperaturen. Detta kan också göra så att skalen spricker, särskilt när det går från kallt till varmt. Dessa temperaturförändringar kan stressa plantorna och påverka fruktens utveckling. Speciellt när hösten närmar sig och det blir ännu större skillnader mellan dag- och nattemperatur, kan tomaterna ta skada, mer eller mindre, beroende på tomatsort.
En annan orsak kan vara brist eller överflöd av vissa näringsämnen, särskilt kalcium, då detta ämne är viktigt för fruktens cellstruktur och brist på detta kan göra skalen svagare.
Och så klart, framodling av nya sorter och genetiska förändringar kan även spela roll. Arvsmassan hos vissa tomatsorter gör att de har tunnare skal eller är mer känsliga för vatten- och temperaturvariationer.

Åtgärder:
För att råda bot på ojämn vattning finns mängder av bra och praktiska bevattningssystem i olika storlekar och prisklasser. Själv har jag satt in rostfria kärl som jag måttbeställt. Dessa fyller jag med vatten om det är en varm sommar, så suger själv tomaterna upp vattnet och jorden hålls jämnt fuktig. Är det en mindre varm sommar, så vattnar jag för hand vid behov. Se länk till artikeln nedan.
Försök få så jämn temperatur som möjligt, stäng till om växthuset eller skydda plantorna om det blir kallare väder – om möjlighet finns. Öppna upp och vädra i växthus under varma dagar.
Ge dina plantor en balanserad mängd näringsämnen. Använd gödselmedel som är specifikt anpassade för tomater och innehåller rätt mängd kalcium.
Upptäcker du att en sort du sått är mer benägen att spricka, trots ovan åtgärder så välj annan sort nästa sommar. Det finns många hybrider som har utvecklats för att ha starkare skal just för att ge bättre skörd under lite svårare förutsättningar.
Lycka till!
Foto: iTRÄDGÅRDEN
Fler artiklar om odling
Fler aktuella artiklar
Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!