Från sensommaren till senhösten är det äppeltider i Sverige. Efter bananen är äpple den frukt vi svenskar äter mest. Har man äpplen i sin trädgård eller får av släktingar och vänner vill man kunna njuta av dem i lång tid. Då är det viktigt att förvara dem rätt. Vissa äpplen är dock godast att äta direkt och lämpar sig inte att förvaras under längre tid medan andra sorter klarar detta bra.

Frukten är mogen att plockas om äpplet släpper lätt när man plockar det. Skörda vid torrt väder så frukten är torr. Förvara dem i  mörkt och kallt, men frostfritt, utrymme med hög luftfuktighet och god ventilation, ex. i en mat- eller jordkällare.

i TRÄDGÅRDEN - förvaring av äpplen efter skörd

Se till att bara friska äpplen lagras. Lägg dem ett och ett i ex lådor eller på hyllor med ihopknölat tidningspapper under, så de ligger mjukt och luftigt. Lägg något emellan, ex. wellpapp, om du skall förvara dem i flera lager i lådor. Har man sorter som mognar fort och gärna blir lite mjuka, kan man packa in varje äpple i tidningspapper.

Lägg inte olika sorter i samma låda då de mognar olika fort. Under mognadsprocessen avger äpplena etylengas som därmed kan påskynda mognaden av de sorter som mognar saktare. Äpplen med olika lång mognadstid gör ju att man har äpplen under längre tid…

Kontrollera så att inga äpplen ruttnar under förvaringstiden, ta bort och släng dem. Är de inte helt fördärvade så dela dem och släng ut till fåglarna, ex. koltrastar gillar äpplen.

De äpplen som inte kan förvaras men är bra nog för att inte slängas kan man göra mycket gott av; mos, paj, äpplekaka och mycket mer. Har man inte tid att tillaga just vid skördetid, kan man skära upp i bitar och frysa in, för att ta fram när tid och lust finns för att slänga ihop något gott.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om odling
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!