Ser dina tomatplantor ut så här? Mina gjorde i fjol och jag sökte på nätet förtvivlat efter svar. För varmt, för lite vatten, för mycket vatten, sjukdom…?

Nyligen läste jag en blogg av Lena Israelsson, trädgårdsjournalist och författare och kände genast igen symptomen. Skadorna visar sig ha uppkommit efter att ha använt ekologiskt flytande gödningsmedel. Ekologisk gödning framställs av vegetariska restprodukter, bl.a av vinass som är en restprodukt från sockerbetor. En norsk studie har visat att i vinass finns rester av kemiskt bekämpningsmedel, som är det som skadar tomatplantorna.

Men dock betyder inte detta att all ekologisk tomatgödning är skadlig. Olika märken och tillverkare men även batchar från samma leverantör,  kan skilja sig åt. Jordbruksverket och KRAV är informerade och kommer att utreda.

I år har jag 8 tomatplantor. Jag köpte tomatgödning för ett par veckor sedan och gav plantorna. Tyckte de växte på bra men kan bero på att de samtidigt planterades om i näringsrik jord och större kärl.  Eftersom jag även läst att tomatgödning var bra för sötpotatisodling så fick även dessa av gödningen. Nu är det slut på det – vill inte riskera något. Men bara för test skull ha en planta nu fortsatt få av den ekologisk gödningen. Så får jag se hur den utvecklar sig.

Läs mer på Lenas blogg

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

 

 

Den här artikeln om mjöldagg kanske också intresserar dig.

i trädgården - sjukdom, mjöldagg, revsuga, perenn www.itradgarden.se

Fler artiklar om odling
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!