Vill man ha fler lavendelplantor kan man ta fröer när de blommat över och stänglarna börjat torka. Inuti de små kapslarna finns frön som antingen kan sås direkt utomhus eller samlas in för sådd nästa år.

Sådd när fröna är färska görs direkt i jorden eller i kruka som får stå utomhus eller i kallväxthus. Väljer man att spara fröerna så kan sådd göras i början av nästa år. Så grunt i krukor med fuktig såjord och ställ svalt, utomhus i skyddat läge eller i kallväxthus. Detta för att fröna behöver kyla för att gro. Du kan även sätta in frösådden i kylskåp i ca 1 månad istället för utomhus.

Täck över frösådden om de ställs ut och det är risk för flera minusgrader, några få klarar fröerna men inte för kallt.
Det tar några veckor för fröna att gro så ha tålamod. Plantera om när det växt till sig men vänta med att plantera ut i trädgården till året efter, så de hunnit bli kraftiga plantor.

Det är inte ovanligt att hitta självsådda plantor om vintern inte varit alltför kall. Tänk på att det inte är garanterat att de lavendel du sått blir exakt samma sort som moderplantorna. Oavsett vilket, vackra lavendel kommer du att få.

Lycka till!

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

 

Den här artikeln om att ta sticklingar av lavendel kanske också är intressant för dig.

Fler artiklar om perenner
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!