För många frön är det naturlig att utsättas för kyla, fukt och mörker innan de gror. Så sker ute i naturen bland de växter som lever i kallare klimat. Det är naturens sätt att säkerställa att fröerna inte gror förrän vintern passerat. De små plantorna hade inte överlevt annars.

Därför kan vissa frön som vi köper i början av året kräva så kallad stratifiering, vilket innebär att fröerna ska sås i kallt läge/utrymme, i ex. ett kylskåp eller utomhus under vintern.

-Blanda ner fröna i lite sand eller sandblandad jord som fuktas lätt. Lägg i en plastpåse, plast- eller glasburk med lock. Skriv etikett och datum.
-Låt frösådden stå i rumstemperatur i 2-4 veckor. Detta är att efterlikna sensommaren när fröna trillar ner i jorden i naturen. Fröna ska också hinna suga upp fukt för att senare kunna gro.
-Lägg/ställ sedan frösådden i kylskåp i 4-6 veckor eller utomhus om det är kallt. Ställs sådden ut så lägg gärna extra skydd över om det blir riktigt kallt och minusgrader. (I naturen hade snö och nervissna växter skyddat fröna.)
Ligger frösådden i påse så var extra observant. För så snart fröna börjar gro så måste de försiktigt planeras i kruka så de inte fortsätter växa i påsen.

Många fröer kan med fördel sås utomhus eller i kallväxthus redan på hösten. Så köp frön redan under tidig höst om du vill så utomhus innan vintern.

Exempel på frön som ska vila i kyla innan grodd är: jätteverbena, ringblomma, rosenskära, malva, stjärnflocka, blåklint, persilja, gräslök och palsternacka.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

Fler artiklar om skötsel
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!