Citronmeliss (Melissa officinalis) är känd sedan minst 2 000 år. Den har sitt ursprung i Nordamerika, Medelhavsområdet samt delar av Asien och kom till i Sverige under 1300-talet.

Växten är en flerårig ört och kan bli ca 0,5 meter hög och har ett buskig i växtsättet. I juli-september kommer vita och små blommor som älskas av bin, humlor och andra små insekter. Blommorna sitter i en krans ovan bladparen. Bladen är lätt ludna med taggiga kanter och påminner om nässelblad.

Citronmeliss är rik på C-vitamin och bladen har smak av citron och används som smaksättare drycker samt oljor. Bladen används också till te, soppor och vid bakning. Man kan torka bladen men del av smaken försvinner. Så tips är frysa in färska blad så behålls smaken bättre.

Denna krydda är också en medicinalväxt som ska ha lugnande verkan och mildra smärta.

Odla citronmeliss på en soligt eller halvskuggig plats i mullrik och näringsrik jord. Säkerställ god dränering som vatten inte blir stående. Plocka blad löpande under säsongen så gynnar det tillväxt.

Citronmeliss är köldhärdig om det inte blir för kallt, men räknas generellt som en ettårig kryddväxt.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om kryddväxter




Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!