Agapanthus (Agapanthus praecox)

Denna vackra växt kallas också för ”kärlekslilja” eller ”Afrikas blå lilja”, även om den också finns som vit. Men båda namnen är lika passande för det är en mycket vacker och ståtlig växt.

Trots namnet är det inte en lilja, även om den tillhör familjen Liliaceae. Den har sitt ursprung från Sydafrika där den växer i halvskuggiga lägen under träd. Det latinska namnet har den fått från grekiskan agape, som betyder kärlek och anthos, som betyder blomma. Blomman består av flera små blommor som bildar en boll, oftast i härligt blå färg. Blomstängeln kan bli upp till en meter hög. Bladen är friskt gröna, avlånga och bildar gröna tuvor.

På våra breddgrader trivs Agapanthus i soliga men vindskyddade lägen. Jorden bör vara mullrik, lucker och hålla fukt bra men ändå inte vara för tung eller blöt. Den lämpar sig bra i kruka eller urna som inte behöver vara allt för stora, utan växten trivs bra om det är lite trångt om rötterna. Omplantering behöver bara göras ca var 4-5 år.

Gödsla regelbundet under sommaren med flytande gödning och säkerställ att den inte torkar ut då detta kan påverka blomningen, utan håll den jämnt fuktig. Sluta gödsla i september så växten kommer i vila inför vintern.

Agapanthus är inte så härdig och även om de kan klara milda vintrar i södra Sverige bör de för säkerhet skull tas in under vinterhalvåret och förvaras i 5-8 plusgrader i ljust och torrt utrymme. Vattna lite under vintern så den inte torkar ut helt. Låt bladen vara kvar. Har man planterat direkt i jorden så gräv upp jordstammarna och förvara luftigt i ex. sågspån eller sand i en papplåda. När våren kommer så ställ fram växten ljusare och varmare ställe och plantera ut/flytta ut först när temperaturen närmare sig 18-20 grader. Snart kommer nya friska blad och plantan vaknar till liv igen.

Plocka frön från plantan på hösten och fröså för nya plantor. Eller klipp av fröstänglarna för dekororation, då de är mycket vackra.

Foto: iTRÄDGÅRDEN

Fler artiklar om sommarblommor
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!