Ringblomma (Calendula officinalis)

Ringblomma är en ettårig växt som blommar hela sommaren med vackra blommor i orange och gula toner och mer eller mindre fyllda. Höjden är ca 40 cm. Bladen är små, smala och avlånga och sitter på en lätt fjunig stjälk. Efter blomningen som varar fram till frosten, bildas frön som man antingen kan plocka och spara till nästa år eller låta de självså sig. Är inte vintern allt för hård kommer nya ringblommor nästa år.

Sås i soligt läge eller i kruka. Ringblomma är en tålig växt som sköter sig själv, dock vill den inte ha det för fuktigt. Klipp bort vissna blommor efterhand så kommer nya.

Växten har sitt ursprung från medelhavsområdet men kom till Sverige under medeltiden och har sedan dess varit en flitigt odlad blomma, då den användes och gör än idag, till bl a läkemedel, garnfärgning och i matlagning, främst som dekoration i ex soppor och sallader. Den är också omtyckt av bin, humlor och andra viktiga insekter vilket oftast är orsaken till att den gärna planteras i grönsaksland och odlingar.

Foto: iTRÄDGÅRDEN

Denna artikel om gula sensommarblommor kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om sommarblommor
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!