Blomsterkrasse är en vacker sommarblomma som lockar till sig humlor och bin. Det finns både buskkrasse och slingerkrasse, vilket som namnen anger, beror på växtsättet. Krassen är lättodlad i både kruka och på friland och är inte så kräsen på jordmånen. Bara den får bra med ljus, gärna full sol.

Den vanligaste färgen är olika toner av orange, från ljusare gult till mörkt, nästan rött. Men finns även i ljusare, nästan vita samt rosa toner ex buskkrasse ’Ladybird Rose’. Bladen är platta och friskt gröna. Det finns även sorter med ljust spräckliga blad ex. buskkrasse ’Alaska’.

Har man ett större område, ex slänt, stenparti, stor kruka eller pallkrage, kan slingerkrasse passa perfekt. Den växter över kanterna och fyller ut fint. För plantering i mindre urnor, rabatter eller amplar är buskkrasse ett bättre alternativ.

Blomsterkrasse försås inomhus i april. Detta ger också tidigare blomning.  Lägg gärna fröerna i vatten ca 1 dygn före sådd. Täck över jorden med plast och gör små lufthål eller sätt sådden i ett sk minidrivhus. Plantera ut krassen när risk för frost är över. Sådd direkt på friland kan göras i maj-juni.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om sommarblommor
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!