En gångstig genom trädgården är inte bara funktionellt utan också vackert och dekorativt. En trevlig gång eller stig fram till ytterdörren är välkomnande för både husets invånare och besökare. En stig som leder en vidare in i trädgården skapar nyfikenhet och man vill se vart den leder.

En större och helt stenlagd gång som kommer användas mycket, kanske vid garage och upp till entrén, bör man göra noggrant underarbete med så den håller länge. Men en mindre gångstig som inte används så mycket behöver inte alltid vara så exakt eller kräva allt för mycket arbete för ett lyckat resultat.  En väl fungerande gångstig kan bestå av att man lägger större trampsten i gräset. Och i skuggiga lägen bakom huset kanske gräset växer dåligt och bli lerigt där man går. Då kan trampsten fungera bra även där.

Innan du lägger stenarna så gå med normala steg och mät ut mittpunkten för varje sten. Avståndet ska vara naturligt när du går och belastningen bli mitt på stenarna och inte före eller efter respektive sten. Lägg sen ut stenarna, skär ner i marken längs med resp. sten. Ta bort stenen och gräv ner så djup att den hamnar i marknivå eller lite över. Men inte under marknivå. Plattorna kan sjunka något vid belastning beroende på om marken är belastad/packad sedan tidigare eller ej.

I handeln finns många trevliga och dekorativa större trampstenar men dessa brukar vara rätt dyra, så helt beroende på hur lång stigen ska vara kanske man vill se sig om efter alternativ. Det fungerar också bra med ”vanliga” större cementplattor som är billigare.  Dessa kan läggas både ”rakt” eller varför inte vrida 90° som alternativt utseende. För den händige kan trampsten gjutas av cement och förslagsvis få mönster av rabarblad eller andra bladväxter. (Hur man gjuter dekorationer och trampstenar i cement finns det information om på nätet.)

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Den här artikeln om tips för liten trädgård kanske också intresserar dig.

 

Fler artiklar om trädgårdsdesign
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!