En vacker belysning i trädgården, gör att den blir mer intressant på vinterhalvåret. Tyvärr kommer hösten och mörkret snabbt och utevistelsen i trädgården minskar. Men med belysning på rätt ställen kan säsongen bli längre. Om bara vädret tillåter, kan en skön stund ute i skymningen förgylla tillvaron. När mörkret börjar falla en sensommarkväll, kan man sitta kvar och njuta av trädgårdens ljud och daggens ankomst. På vintern lyses mörka hörn upp, träd får nytt liv och reflexer i damm eller vattendrag lättar upp den mörka årstiden. Är det snö kan effekten bli annorlunda och effektfullare.

Låt även del belysningen vara lekfull och mer dekorativ än praktisk. Små lampor i trätrallen, belysning i dammar eller fontäner, inne i buskar och prydnadsgräs eller lampor upp i trädkronorna som ger fantasifulla skuggor.

Variationen av trädgårdsbelysning är stor och det finns något som passar alla lägen och trädgårdar ute i handeln. Små lampor till rabatten, en hög lyktstolpe till den mörkaste delen av trädgården eller vägghängda armaturer för staket eller fasad. Belysningen är också till för att göra din trädgård säkrare att gå igenom i mörker. En slingrande gång eller en trappa bör lysas upp med belysning för att undvika att man snubblar eller går emot något.

Tänk på att elarbete i trädgården ska utföras av behörig elektriker om du ska installera utomhusbelysning med starkström (230 volt). Belysning med 12 eller 14 volt går det bra att utföra själv men rådfråga en elektriker om du är minsta tveksam.

Foto: iTRÄDGÅRDEN

 

Den här artikeln om vinterförvaring av dahlior kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om trädgårdsdesign
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!