Hösten är perfekt tid att flytta växter på. Har våren och sommaren varit gynnsam för växterna så kan de har blivit för stora och omfångsrika. Eller så blev rabatten man satte i våras inte som man tänkt.

När växten börjar gå ner för vila och jorden är fuktig kan man flytta växterna eller dela på dem om de är för stora. Det är också generellt blötare på hösten så växterna får bra förutsättning på sin nya plats i trädgården.

Gräv upp och se till att få med så mycket rötter det går och att du inte skadar dem. Skaka av jorden. Ibland är det lätt att försiktigt ”slita” isär växten med händerna, men vissa perenner har kraftigare rötter och jordstammar och får då delas med en vass spade.

När du ska plantera på nya platsen så blanda ner lite ny jord i gropen innan du sätter ner växten. Fyll på med jord och tryck till jorden runt om så rötterna får bra kontakt med jorden och plantan står stadigt.

Vattna rejält, både runt rötterna men även på bladen då de kan tappa vätska innan plantan hunnit etablera sig och ta upp vatten via sina rötter.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om skötsel
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!