Beskära pelargoner & ta sticklingar

Beskära vår och sommar
Många pelargoner kan behöva beskäras när våren kommer för att skapa tillväxt och öka välbefinnandet för växten. Orsaken till beskäring på våra breddgrader är oftast att de stått undanstoppade i kallförråd, källare eller verkstad under vintern och då det inte får tillräckligt med ljust och näring blir de därför rangliga, taniga och allmänt risiga.
Men vissa pelargoner blommar tidigt på skott som bildas under vintern. Dessa ska inte beskäras på våren, då missar man blomningen. Ex. är doftpelargoner, engelska pelargoner och unikpelargoner.
Främja ny tillväxt
När pelargoner beskärs på våren stimuleras växten att producera ny, frisk tillväxt. Detta är särskilt viktigt efter vintervilan då pelargoner ofta kan bli rangliga och förlora sin kompakta form. Genom att beskära växten uppmuntrar du tillväxt av nya skott och blomknoppar och får en frodigare och vackrare planta.
Under vintern kan vissa delar av pelargonen dö eller skadas eftersom förhållandena är mycket sämre för dem. Genom att beskära bort dessa delar, slipper plantan slösar energi på att försöka återuppliva döda eller skadade växtdelar och kan istället lägga kraft på tillväxt och så småningom knoppbildning.
Beskärning av pelargoner kan även ske under sommaren. Kanske någon pelargon blivit lite för stor och yvig och man vill klippa tillbaka den lite, då kan man passa på att ta sticklingar. Mår pelargonerna bra och är täta och växer fint, så finns ingen anledning till beskäring. Dock är en pelargon som beskärs och putsas regelbundet, mer benägen att producera fler blommor. Detta beror på att beskärning stimulerar ny tillväxt och ger mer utrymme för nya knoppar att utvecklas.


Hur beskära pelargoner?
Beskär med vass kniv eller sekatör. Säkerställ att verktygen är rena. Rengör med T-röd innan du beskär nästa planta för att minimera spridning av ev. sjukdomar.
Pelargoner kan beskäras ganska hårt om behov finns. Nästan ända ner till jordnivå. Annars är att rekommendera att ta bort 2/3 av växten.
Ta bort döda och skadade grenar och vissna blad. Så länge det finns ett litet ”öga”, en så kallad nod kvar, så kan tillväxt ske utifrån det.
Ta sticklingar
När du beskär kan du passa på att ta sticklingar. Sticklingen bör vara cirka 7-10 cm lång och innehålla minst två bladpar. Klipp precis under en nod (där blad växer ut från stammen). Ta sen bort de nedre bladen på sticklingen så att du har ett rent stjälkområde. Finns knoppar på sticklingen ska tyvärr dessa tas bort, så de inte tar kraft ifrån sticklingen, när den ska utveckla rötter.
Doppar gärna stjälken i rotningsmedium om du har detta. Fyll små krukor med såjord eller jord uppblandat med perlit. Gör ett litet hål i jorden och stick försiktigt ner sticklingen och tryck försiktigt runt om så att den står stadigt och får bra kontakt med joden. Vattna så jorden blir fuktig och sätt sedan krukorna i plastpåsar eller miniväxthus. Placera krukorna ljust men inte i direkt solljus. Håll jorden fuktig men inte blöt. Ta bort påsen när bladen börjat utvecklas så plantan får luft. Det tar ca 4-6 veckor för sticklingarna att utveckla rötter och omplantering innan dess.
Hopps dessa råd hjälper dig att få dina pelargoner fina igen och förhoppningsvis få fler plantor som blommar hela säsongen och sprida färg och fägring i din trädgård. Lycka till!
Foto: iTRÄDGÅRDEN.SE ©
Den här artikeln om sticklingar av murgröna kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om skötsel
Fler aktuella artiklar
Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!