Många pelargoner kan behöva beskäras när våren kommer men det är inget tvång. Orsaken till beskäring på våra breddgrader är oftast att de stått undanstoppade i kallförråd, källare eller verkstad under vintern och är rangliga, taniga och allmänt risiga.

Men vissa pelargoner blommar tidigt på skott som bildas under vintern. Dessa ska inte beskäras på våren, då missar man blomningen. Ex. är doftpelargoner, engelska pelargoner och unikpelargoner.

Beskäring av pelargoner kan även ske under sommaren. Kanske någon pelargon blivit lite för stor och yvig och man vill klippa tillbaka den lite, då kan man passa på att ta sticklingar.

Mår pelargonerna bra och är täta och växer fint, så finns ingen anledning till beskäring.

Beskär med vass kniv eller sekatör. Säkerställ att verktygen är rena. Rengör med T-röd innan du beskär nästa planta för att minimera spridning av ev. sjukdomar som kan finnas på olika plantor.

Pelargoner kan beskäras ganska hårt om behov finns.  Nästan ända ner till jordnivå. Bara det finns ett litet ”öga” sk. nod kvar som skott kan växa ut från. Vill du bara toppa och skära tillbaka,  så passa på att ta sticklingar. Välj ett toppskott som är kraftigt och ta bort alla utom 2-3 blad. Tryck ner stjälken i en kruka med jord och vattna. Håll jorden fuktig. Placera ljust och lagom varmt.

Efter ett 2-3 veckor brukar de ha rotat sig och omplantering kan ske till större kruka.

 

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Den här artikeln om sticklingar av murgröna kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om skötsel
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!