Lavendel (Lavandula angustifolia)

Lavendel är en mycket omtyckt perenn i våra trädgårdar -inte bara av oss människor utan även av många fjärilar, bin och andra insekter. Den växer vilt i bl.a södra och västra Italien och i södra Frankrike samt delar av Asien. Det är en liten halvbuske med blågröna smala blad och blålila blommor som sitter tätt i stänglar som sticker upp ur busken. Vanligaste färgen är den s.k lavendelblå, men det finns även i vita och rosa toner samt mörkare blå.

Det finns ca 30 olika arter av lavendel men det är bara de som är vinterhärdiga, som säljs i handeln i norra Europa. I Sverige är det i de södra delarna som lavendeln främst odlas i. De kan även odlas upp till Mälardalen och upp längs Norrlandskusten under gynnsamma förhållanden. Har man en hård och lång vinter kan lavendeln frysa ner helt, även i de södra delarna. Lavendel vill stå soligt och ha väldränerad jord och tål torka bra. Höjden på en fullvuxen lavendel är ca 50 cm och den blommar under juli och augusti.

För att plantan inte skall se för risig ut efter vintern bör man beskära den rätt kraftigt på våren, hela vägen ner till de vedartade äldre grenarna. Då blir busken tät och rikblommande. Lavendel passar bra som kantväxt eller som lite häck. Tillsammans med andra perenner och blommor i rosa och vitt är lavendeln som finast. En samplantering med rosor och lavendel är mycket effektfull. För bästa effekt plantera flera lavendelplantor tillsammans. Fjärilar, humlor och bin tycker mycket om lavendeln.

Torkad lavendel luktar gott och används bl.a som doftkuddar och i potpurrier. Vissa insekter, så som mal, tycker inte om doften och därför har lavendel i lång tid används att hänga i klädkammare och i klädkistor. Lavendel används även vid tillverkning av tvålar, oljor m.m samt i matslagning, bakning och godis. Den anses även har lugnande och kramplösande egenskaper.

 

Fler artiklar om perenner
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!