Kermesbär, Phytolacca americana

Kermesbär är en ståtlig och vacker perenn ört som med sitt buskiga växtsätt blir 1,5-2 meter hög och nästan lika bred. Den växer vilt i delar av Nya Zeeland, Amerika och Sydostasien och tillhör växtfamiljen Phytolaccaceae’s som har ca 10 arter.

Den blommar från juli fram till hösten med små, ljusrosa blommor som efterhand utvecklas till dekorativa 20 cm långa klasar med svarta bär på oftast röda grenar. Bladen är stora och får vacker färg på hösten.

Bästa växtplats för kermesbär är i halvskuggigt och vindskyddat läge med lucker, näringsrik och helst fuktig jord. Vacker i samplantering i rabatt men även som solitär i kruka.

Trots dess storlek och kraftiga, köttiga grenverk vissnar den på hösten när frosten kommer och försvinner helt, men kommer igen till nästa vår. Vintertäck gärna med granris eller liknande, oavsett var i landet man bor. Kermesbär trivs upp till zon 4 och finns även med vitbrokiga blad.

Man odlar inte kermesbär för frönas skull då bärens frö är lite giftiga så de ska inte ätas (kan ge kräkningar och magbesvär). Men saften från bären kan användas till färgning av vin, sötsaker, garn och textil i olika röda och violetta nyanser.

Förökning via fröna är enklaste sättet om man vill ha fler av denna vackra och stora perenn. Eller så har man turen att fåglar som ätit bären frösår i ens trädgård. Frön finns att köpa i handeln, för sådd inomhus januari-februari för utplantering när det inte är risk för frost mer.

Foto: iTRÄDGÅRDEN

 

Den här artikeln om rödbladig ormhassel kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om perenner
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!