Alunrot (Heuchera)

Det är främst för bladverket som många väljer denna växt till sina trädgårdar. Beroende på sort kan bladen vara friskt gröna, orange, vinröda, gulgröna, varmt röda eller nästan svarta. De kan också vara strimmiga eller ha avvikande färg i ådringen. Vissa sorter har krusig eller vågig i kant,  medan andra har mer flikiga.

Variationen är stor och det är en spännande växt som passar både i rabatt och kruka.

Alunrot blir 30-50 centimeter höga och har ett kompakt och buskigt växtsätt. Blommorna är mycket små och klocklika i vitt, rött eller rosa och de gillas av insekter. De växer på smala, kala stänglar under juni-juli. Vissa blommar även senare och en bra bit in på hösten.

Alunrot är en tålig och lättodlad perenn som trivs på de flesta lägen, både sol och halvskugga. Speciellt i lite skuggigare rabatter, där det kan vara svårt att hitta perenner som ger färg, kan jag rekommenderar alunrot. Då växten är låg passar den som kantväxt.

Tyvärr växer de rätt grunt och har ibland en förmåga att krypa upp ur jorden med sina kraftiga rötter. Fyll på med jord en gång om året eller helt enkelt plantera om dem lite djupare var 3-4 år eller när det behövs. Jorden bör vara mullrik och fuktighetshållande. Är jorden för torr klarar den visserligen sig men tillväxten hämmas och bladen förlorar sin lyster. Gödsla gärna lite på våren och klipp då även bort tråkiga och halvvissna blad som suttit kvar under vinter.

Alunrot går att sätta en bra bit upp i norra Sverige. Vilt växer de i bl.a Nordamerika och norra Mexico och omfattar drygt 50 arter.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

 

Fler artiklar om perenner
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!