Vintergröna (Vinca minor)

Denna marktäckare har sitt ursprung från västra, centrala och södra Europa, delar av Asien, Krim och Kaukasus. Den odlas främst som trädgårdsväxt men har efterhand spridit sig och växer nu även vilt i Sverige. Den är trots sitt utseende en krypande halvbuske och i släktet finns bara fem arter.

Vintergrönan är som namnet säger städsegrön, alltså grön året om, vilket gör den till en tacksam marktäckare som även ger grönska och färg på vintern. Dess krypande växtsätt gör att den slår rot längs grenarna och nya utlöpare bildas. På så sätt sprider den sig flitigt. Bladen är enkla, blanka, något läderartade och vanligtvis mörkt gröna. Det finns även sorter som har spräckliga blad, vilket är mycket dekorativt.

Blommorna kommer främst i april/maj-juni men kan ibland fortsätta med lätt flor även under hela säsongen. Formen är enkel med fem blomblad och med vanligtvis blå blommor som har en antydan till vit ring i mitten. Men det finns flera olika sorter med blommor i varierande färg i vitt, purpur, rött, lila och gult.

Vintergrönan trivs bäst i  hel- och halvskugga, klarar soligare lägen också men vill inte ha full sol. Jorden bör vara mullrik och fuktighetshållande och inte torka ut. Går bra att odla upp till zon 8.

Vill man ha fler kan sticklingar tas av revor och sättas i fuktig jord tills de etablerat rötter, innan de planteras ut.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om perenner
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!