Bolltistel (Echinops bannaticus)

En växt med lite annorlunda utseende, charmig på sitt sätt och mycket passaden i samplantering med andra perenner. Den är också mycket älskad av humlor, bin och fjärilar.
Bolltisteln blev årets perenn 2012 och har odlat i Sverige sedan 1600-talet. Dess botaniska namn echinops är från grekiskan och betyder ungefär ’igelkotts utseende’ och bannaticus betyder ’från Banaterna’ som är det område i Rumänien som den tros härstamma.

Européerna tog med sig blomman till USA på 1700-talet och den spred sig där och blev mycket omtyckt. Bl a växer den i George Washingtons välkända trädgård.

Bolltisteln är mycket vacker både före den blommar, under blomningen och efter. Före blomningen är den som en piggig blå boll, likt en spikklubba, (ovan) som växer rakt upp på stadiga stänglar med silvergröna, spetsiga blad. Från varje ”spets” på bollen kommer sedan utsökta små blommor som blommar juli-augusti (nedan). Efter blomningen behåller tisteln sin form och är vacker hela hösten. Den är även matförråd till fåglarna, då de gillar fröerna.

Som perenn i en rabatt skall en planteras flera ihop för bästa resultat. I trädgårdshandeln finns flera olika blå nyanser att välja på, beroende på sort. Bolltisteln trivs bäst i soliga och torra lägen och har inget speciellt krav på jord, men vill absolut inte ha blött om fötterna. Den kan även blomma bra i halvskugga. Bolltisteln har djupa rötter, varför det inte är lämplig att planera i kruka. Höjden är ca 100-120 cm och den kan odlas upp till zon 3 (ev. zon 4-5 beroende på läge)
I samplantering är den vackrast med färger som vitt, rosa, lime och gult.

Vill man föröka kan man göra det dels genom rotskott. Man kan även ta fröer. Dock kan färgen på blommorna på frösådda plantor skilja sig från moderplantan.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om perenner
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!