Enklare att odla
Ont om plats, vill slippa att gräva, fysiskt hinder eller bor med balkong…. Det finns så klart många olika orsaker till att man vill odla eller plantera i pallkragar eller upphöjda odlingsbänkar. Och det ena utesluter inte det andra. Låt pallkragar komplettera trädgårdslandet och utöka odlingen till andra platser i trädgården.

På balkong är odling i pallkragar en bra lösning om man inte vill odla i ex. spannar. Samma sak gäller i anslutning till altan eller uteplats. En upphöjd odlingsbädd gör det enklare att plocka örter och kryddor till maten eller snabbt plocka ihop en sallad till middagen. Det kan även vara en egen odlingsplats för barnen som de enkelt kommer åt och själv kan sköta.

Har man av fysiska skäl, sjukdom eller ålder svårt att böja sig eller sköta en trädgård är upphöjda odlingslådor ett bra alternativ som gör att man kan fortsätta njuta av trädgårdsarbete och själv vara aktiv.

Bygga själv
Är man händig eller kan få hjälp att bygga, kan man måttanpassa och få det exakt som man vill i både storlek och höjd. Ibland är träets naturliga färgen vacker och passar bäst, men att måla odlingsbäddarna blir en kontrast bland det gröna, speciellt om de står synliga i en mer aktiv del av trädgården.

Tänk på att placera pallkragarna tillräckligt brett isär så du kan komma till emellan och sköta det du satt i dem. Ska du ha gräsmatta så placera dem tillräckligt brett isär för att enkelt kunna komma åt att köra emellan med gräsklipparen.

Andra alternativ är att lägga plattor emellan och runt om. Vill man inte vill köpa nya, går det ofta att få tag i begagnade plattor och marksten som säljs av privatpersoner via nätet för en mindre peng eller gratis att hämta. Men skaffa plattorna först och mät ut avstånden, innan du sätter ut och fyller på i pallkragarna. Annat lämplig underlag mellan pallkragarna är flis eller singel.

Höjd och placering
Hur hög behöver odlingslådorna vara? Ja, det beror på vad du ska odla. En pallkrage är normalt 20 cm hög. Är det sallad, jordgubbar, ärtväxter eller kanske rädisor man ska odla, så kan man klara sig med en pallkrage (eller brädor med denna bredd), då dessa växter inte behöver så djupt med jord. Vill man däremot odla morötter, palsternacka, potatis och andra större rotfrukter så bör det vara 2 pallkragar (d.v.s minst 40 cm) högt.

Har man möjlighet att bygga på med ytterligare en eller två så är det en odlingshöjd som är lättare för äldre eller någon med fysiskt problem, att komma åt och sköta odlingen eller växterna man planterat däri.

Storleken på pallkragar skiftar men vanligaste som säljs i handeln är 80×60 cm eller 80×120 cm. Det finns även de som är 120×100 cm som säljs via nätet.

Placeringen bör vara anpassat efter vad du vill odla. De flesta grönsaker trivs i soliga lägen, och lika så blommor. Ställs pallkragarna lite skuggigare får grödor och växter anpassas efter detta läge istället, för pallkragar eller upphöjda odlingslådor behöver inte tvunget vara för odling i soliga lägen, utan kan även piffa upp en tråkig och skuggig hörna i trädgården med rätt sorts växter i.

I en pallkrage som är 80×120 cm går det åt ca 200 liter jord. Men om du bygger på höjden så blir det så klart mycket jord och då kan du istället bottna med gamla tidningar, kartonger, grenar, löv och kvistar. Fyll sedan på med någon form av naturgödsel, ex. brunnen kogödsel och kompost om du har det, samt vanlig trädgårdsjord.

Lycka till med din odling!

Foto delvis: iTRÄDGÅRDEN.SE ©

Fler artiklar om odling
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!