Visst kliar det i fingrarna att få sätta igång med odling och trädgårdsarbete igen? Redan i januari kan man börja så inomhus. Vissa sorter behöver lång tid på sig att gro eller växa till sig för att hinna blomma, då deras ursprungliga växtplats är på ljusare och varme breddgrader. För att kunna göra det behöver de hjälp med ljuset. För lite ljus ger bl.a rangliga och svagväxande plantor eller att frösådden inte tar sig alls.

Det ljus som kommer in via fönster är inte tillräckligt under vinterhalvåret, då vi har både korta dagar och få soltimmar. Dessutom är ljusmängden som bryts genom fönstret väldigt mycket mindre än direkt ljus utomhus samt inte heller samma ljusmängd hela dagen då solen flyttar sig. Därför behöver växterna hjälp med att få tillräckligt med ljus för att du inte ska misslyckas med din sådd.

Lösningen är växtlampor som placeras över sådden. Detta gör också att du kan placera sådden på andra platser än i fönster, ex i ett förråd, garage eller källare, så länge ljuset är tillräckligt från växtlamporna.

Det räcker inte med vanliga lampor. Dels för att vissa lampor blir varma och skadar växterna men också för att de sällan ger rätt ljusmängd. Köp istället LED-lysrör eller LED-lampor som samtidigt drar mindre energi men som har högt Lumen (lm). Man mäter ljusmängd i ”Lumen” (det totala ljusflödet som en lampa avger) och för att en lampa ska ge rätt mängd ljus till växterna behöver den vara på minst 2000 Lumen, helst upp mot 4000-6000 Lumen, beroende på ytan som ska belysas och antal växtlampor.

Höjden bör vara ca 10-15 cm från början och häng LED-armaturen i en kedja eller annat som gör att du kan justera höjden efterhand som växterna växer. Belysningen behöver vara på ca 16–18 timmar per dygn. Ju högre avstånd från växterna, desto mindre ljus får de. Så desto större odlingsyta, desto fler växtbelysningar behövs för tillräcklig mängd ljus.

Detta med växtbelysning är lite av en vetenskap och ovan är bara en kortfattad information. I handeln och på nätet finns många olika alternativ att välja mellan, både punktbelysning men även lysrör, ljusramper och upphängningssystem så att du kan hitta det som passar dig och dina odlingar bäst. Lycka till!

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

Den här artikeln om fröer från köpta tomater kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om odling
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!