När man säger björnbär tänker man kanske främst på alla taggarna och hur svårt det är att plocka utan att riva sig. Men bären är goda till sylt, kräm och bakning. Vill du själv odla då finns det framtagna sorter som är betydligt mindre taggiga och därmed mer lättplockade. Det finns även sorter som är taggfria. Bären är också större och sötare än de du plockar från vildväxande björnbärsbuskar.

Björnbär är lättodlad och trivs bäst i soligt och vindskyddat läge i mullrik, näringsrik jord. Plantering sker bäst på vår eller höst. Sätter du flera buskar så bör avståndet vara minst 150 cm mellan dem. Gräv en grop som är djupare och bredare än krukan och jordförbättra innan du sätter ner plantan, som ska planteras i samma nivå som den stod i krukan. Vattna igenom ordentligt. Beskär ner grenarna direkt efter planteringen till ca 50 cm, så bildas fler nya skott som ger skörd. Är sommaren varm vill busken ha hjälp med vatten så den inte torkar ut, detta påverkar skörden. Gödsla årligen i april-maj bärgödsel och ge gärna lite ny kompost på våren.

Björnbären är röda innan de blivit mogna vilket sker i augusti. När de är helt svarta är de klara att plockas. Efter skörd klipps de grenar som gett skörd tillbaka till marknivå, så nya skott kan bildas som kommer bära nästa års björnbär. Odling kan göras upp till zon 3-5 beroende på sort men kan behöva täckas nertill vid kyla och minusgrader.

Då det är en kraftigväxande och klättrande buske behöver den plats att breda ut sig på samt ett stöd att växa mot, förslagsvis ett staket, mur eller kraftigt klätterstöd. Eftersom björnbärsbusken är både snabbväxande och tät, fungerar den också som insynsskydd eller som avgränsare i en större trädgård.

Vill du ha fler björnbärsbuskar så kan du antingen fröså eller ta sticklingar av årsskott.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

 

Den här artikeln om att odla rabarber kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om odling
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!