Pile har relativt lätt att rota sig. Det är också ett tacksam och lätt materiel att arbeta med. Genom att sticka ner videgrenar direkt i marken kan man skapa staket, skiljeväggar, berså eller varför inte en koja till barnen. Man kan också göra större saker, som ex en portal eller en pyramidliknande växtstöd och låta klätterväxter gifta sig med grönskan i pilens blad. Det är bara din egen fantasi som sätter gränser.

Pilegrenarna kan stickas ner direkt i jorden där man vill ha dem men tips är att låta de stå ca 1 vecka i vatten så man ser att det börjar bildas rötter. Skär sedan nytt snitt längst ner på grenarna. Sätt dem ca 30 cm djupt i marken. Har man hård jord så gör först hål med ex. en kraftig bambupinne så de nybildade rötterna inte skadas när grenarna trycks ner. Anpassa avståndet till hur tätt man vill ha det när bladen kommer på grenarna samt hur luftig installationen skall vara.

Kapa grenarna efter hur högt man vill ha det, enklast är att göra klart och se till att grenar står rak och tillräckligt stabilt och sedan kapa. Vattna rejält och håll jorden fuktig så att grenarna rotar sig bra.

Bästa tiden att sätta pile på är från april- juli. Första skotten kommer efter ca 1-2 månader. Sätter man pile med blad under sommaren kan bladen trilla av men de kommer igen.

Var beredd på att det kan ta lite tid att få det frodigt och tätt. Beroende på när på säsongen grenarna sätts samt hur växtförhållandet är, tar det olika lång tid innan de tar sig.

Pilegrenar blir också vackert att sätta i krukor. Vill man vara kreativ kan man fläta i hop dem. (Se artikel här)

Pilegrenar kan man köpa via plantskolor eller på nätet.

 

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om inspiration
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!