Nässlor (Urtica)

Nu när våren är i full gång växer nässlorna fort. Nässelsläktet (Urtica) tillhör familjen nässelväxter som innefattar ca 35 arter. Nässlor är en ört som växer i alla världsdelar och kan vara både ett- och flerårig. I Sverige är brännässlan (Urtica dioica) och etternässla (Urtica urens) vanligast förekommande.

Nässlor har brännhår som sitter över hela växten förutom på ovansidan av bladen. I varje brännhår finns en giftkörtel som, när man rör vid växten, orsakar en brännande och kliande smärta som avtal efter ca 15 minuter. Detta är ett skydd som växten utnyttjar för att skydda sig mot att bli uppäten av djur. Det är vanligt att man på fält och i hagar ser nässlor i stora bestånd medan gräset runt om är betat.

Bladen är frisk gröna med taggade kanter och väl synlig ådring. Blommorna är enkönade, små, vita och växer hängandes vid längs huvudgrenen.

På våren kan med fördel de spröda och nya plantorna skördas för att användas till matlagning, ex nässelsoppa. Smaken är lite som spenat och nässlor är innehållsrika på bl.a A och C vitamin, histamin, kisel, kalium och järn. När nässlorna kokas försvinner det gift som orsakar klåda.

Förr användes nässlor i medicinska sammanhang mot bl. a diabetes och reumatiska åkommor och som urindrivande och blodsockersänkande medel.

Växten har även använts till att tillverka tyg och roten kan användas vid färgning av textil och garn.

Av nässlor kan man göra bra näring, sk nässelvatten. Lägg ett rejält knippe nässlor i en hink med vatten och låt stå 2-3 dagar. Sätt lock på för det luktar illa men det blir bra näring att vattna med.

Men kanske viktigast av allt är att nässlor är värdväxt för flera insekter, bla nässelfjäril och kartfjäril, så ta inte bort alla nässlor om bestånd finns i eller utanför din trädgård. Låt de bli barnkammare till fjärilarna så vi kan njuta av dem till sommaren.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Den här artikeln om blommor fjärilar gillar kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om ogräs




Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!