Klöver (Trifolium)

Klöversläktet har över 200 arter och tillhör familjen ärtväxter. Det är främst på norra halvklotet som de växer, men finns även i bergstrakter i vissa tropiska zoner. I Sverige förekommer ca 15 arter. Det som betecknar klövern är deras tredelade blad. Klöver blommar i juni-september och färgen beroende på art kan vara röd, rosa, lila, vitt och gult.

Latinska namnet Trifolium kommer från orden tres (tre) och folium (blad), alltså bladens form. Det finns även klöver med fyra blad och eftersom de inte är så vanliga brukar man säga att det bringar tur att hitta ett sådant klöverblad.

Precis som annat ogräs är inte heller klöver önskvärt i gräsmattan. En av de vanligaste klöverna i våra gräsmattor är vitklövern, som växer på låga, krypande stjälkar. De sprider sig gärna på större områden.

Klipp gräsmattan kort så klövern inte går i blom, då de förutom via rötter även sprider sig via frö. Har du ett mindre område med klöver kan du försöka rensa bort dem för hand men är det ett större område är detta svårt. Då rekommenderas att man istället gödslar bort det med gödsel avsedd för gräsmatta.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om ogräs
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!