Mossor är, liksom ormbunkar, mycket gamla växter och uppkom för ca 450 miljoner år sedan. De flesta mossor är gröna och saknar rötter, men har istället s.k rhizoider, som är en rotliknande del som ger stöd och fäste åt mossan. Det är via bladen, som är täckta med ett sorts vax, och rhizoiderna som mossorna tar upp vatten, vid regn, dagg och dimma.

Mossa trivs mest i fuktig och skuggig miljö men flera sorter klarar lång torka bra, ex. vitmossa. Fortplantningen sker via sporer när marken är våt.

I Sverige finns ungefär 1 000 mossarter och totalt i världens ca 20 000. I våra trädgårdar är de vanligaste sorterna gräshaksmossa, gräsmossa, skogsmossa och lundsprötmossa.

Mossa trivs bäst i sur jord och genom att höja pH-värdet (surhetsgraden) via gödsling så kan man få bort mossan. Samtidigt gynnar det gräset som börjar växa bättre och tar över i gräsmattan.

Många väljer att mossriva sin gräsmatta på våren för att få bort så mycket mossa som möjligt. Detta medför att man sprider mossporer så det är viktigt att man gödslar gräsmattan direkt efter så mossan inte får fäste på ställen där man inte haft mossa tidigare. Bäst är nog att gödsla bort mossan. Börja direkt på våren när gräset börjar växa och fortsätt hela sommaren (enligt instruktion på den gödning du väljer), normalt brukar det bli 3-5 gånger/säsong.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

Fler artiklar om ogräs




Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!