Maskrosor (Taraxacom)

Visserligen klassar vi maskrosen som ett ogräs, men ogräs är egentligen de växter som vi inte själv har valt skall finnas i vår trädgård. Håll med om att maskrosen är vacker. Att se dess gula blomma sträcka sig mot solen i maj är en känsla av vår och snar sommar och hur många har inte som barn plockat en hel bukett av dessa fantastiska blommor som bara blir vackrare ju fler de är. Även de övervintrade insekterna tycker om maskrosorna, som ger viktig mat innan sommarens blommor slagit ut.

Maskrosen är en flerårig ört som har s.k pålrot samt ihåliga, runda stjälkar som är rik på mjölksaft. Överst på varje stjälk sitter blomman. Bladen växer längst ner vid marken ut ifrån plantan och är långa och spetsiga med flikar.

Det finns ca 900 arter i Norden och många av dem förökar sig asexuellt, d.v.s de behöver ingen pollinering utan förökar sig och sätter frön ändå. Fröerna sprids sedan av vinden från den runda fröboll som bildas när maskrosen blommat över. Maskrosen förökar sig även via rotskott.

Även fröbollarna är vackra den korta tiden de är orörda. En starkare vindpust och vips så är de fördärvade och har istället fyllt sin funktion – nya vackra maskrosor är på väg …till mångas förtret.

Tips; har du maskrosor i din trädgård, kanske i gräsmattan, så ta bort dem precis när de blommat klart så det inte hinner bildas fröbollar. På så sätt kan du ha kvar vårfägringen de ger samt får nöjda trädgårdsarbetare (insekterna) men minimera att de sprids.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om ogräs




Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!