I vårt regniga land känns det nästan fel att alla vi som har trädgård inte också har en tunna att samla upp regnet i. Men det är inte alltid möjligt, p.g.a platsbrist eller andra orsaker.

För att så effektivt som möjligt samla upp regnvattnet bör tunnan vara sammanlänkad med ett stuprör eller hustak så att vattnet leds ner i tunnan. Bra är också om tunnan har lock, så att ex fåglar inte faller i och drunknar. Vissa tunnor finns att köpa med tappkran så att det är enkelt att få ut vattnet. Man kan även koppla till en pump så att ett bevattningssystem till ex. växthus, kan nyttja regnvattnet från tunnan.

Tunnor finns i flera storlekar och utseende. Många är av plast i grönt eller svart och är kanske inte så snygga. Tunnor i trä är oftast handgjorda och betydligt dyrare men samtidigt vackrare. Så beroende på var man ska ha vattentunnan och hur mycket den syns ifrån trädgården så ska man nog fundera på vilken sorts tunna som passar bäst. Den händige kan kanske snickra en snygg panel och sätta runt plasttunnan…

Nästa år hoppas jag kunna få plats med en tunna bakom växthuset – lite att fundera på under vintern…

 

 

 

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

Den här artikeln om rotvattnare kanske också intresserar dig.

i Trädgården - rotvattnare, effektiv bevattning av växter, vattna, perenner, buskar, träd

Fler artiklar om bevattning
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!