Vårsolen kan skada växterna
Många vintergröna växter kan klara vintern bra men när vårsolen börjar gassa kan de fort få skador. Dagarna börjar bli varmare men nätterna kan fortfarande vara kalla, en temperaturskillnad som gör att växterna har lite svårt att hänga med i svängarna.
Vintergröna växter avdunstar vatten och andas via porer i bladen/barren. När det är fruset är dessa porer stängda, men när solen börjar värma öppnas de och avdunstning sker. Samtidigt behöver växterna suga upp vatten, vilket inte kan ske om jorden är frusen. Då får växterna s.k tjältorkskador, d.v.s bladen/barren torkar ut.
Tyvärr syns inte detta direkt utan först en bit in på våren när jorden börjat tina och växterna kommer igång för säsongen. Även om man vattnar är det för sent, bladen/barren kommer att trilla av. Detta kan pågå en längre tid, det är tyvärr bara att klippa ner till frisk ved, så kommer (oftast) växterna igen.
Denna unga lagerhägg var stor och fin hela vintern, men fick klippas ner rejält i somras. Nu är den på väg att bli riktigt buskig igen, men i år får den skyddande väv för att undvika ”solbränna”.
Även vår murgröna fick också skador förra vintern. Men då det är en klätterväxt och relativt tät, blev inte skadorna så påfallande utseendemässigt. Redan i början av sommaren så hade nya blad börjat växa ut
Växter som är känsliga för vårsolen och uttorkning är bl.a lagerhägg, buxbom, en, mahonia, tujor och murgröna.
För att skydda ömtåliga vintergröna växter, kan man lägga över skyddande väv, som finns att köpa i växtbutiker, ex. säckväv, skuggväv och fiberduk. Viktigt är att det andas och inte blir för varmt under växtskyddet.
Det kan vara mycket värt att lägga över ett skydd, det är inte roligt att klippa ner en buske till hälften som kanske har en insynsskyddande funktion i trädgården. Det kan trots allt ta ett par år för växterna att komma igen.
Foto: iTRÄDGÅRDEN ©
Fler artiklar om skötsel
Fler aktuella artiklar
Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!