Dahliorna blommar en bra bit in på hösten, helt beroende på växtzon och läge. Men när frosten kommer måste knölarna grävas upp. En första nattfrost, som oftast inte är så hård är ingen fara. Dahliorna slokar och blir glåmiga och hängiga och vissnar ner. Då är det dags att sätta grepen i jorden och gräva upp knölarna.

Skaka av så mycket gjord det går utan att skada dem och klipp av stjälkarna. Ibland behöver man tvätta dem om jorden sitter för hårt men lägg dem då att torka innan de läggs i förvaringslådor.

Lägg dahliaknölarna på tidningspapper i papplådor eller plastbackar. De ska vara torra och får inte ligga för tätt utan det måste komma luft emellan. Har man ont om plats kan man knyckla ihop tidningspapper och lägga ovanpå och lägga ett andra lager knölar.

Tips är att på odlingspinnar eller lappar skriva vilken sort det är eller om inte, så storlek och färg och sätt fast vid varje knölknippe, så man vet inför planteringen till våren.

Ställ lådorna svalt men frostfritt samt mörkt och torrt,  ex i garage, förråd eller källare. Titta till knölarna under vintern så inga har ruttnat. Släng i så fall och säkerställ att övriga hålls torra och ligger luftigt.

Foto: iTRÄDGÅRDEN

Fler artiklar om skötsel
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!