Anisisop (Agastach)

Detta är en väldoftande och vacker perenn som passar i alla trädgårdar men  även på balkong, kryddträdgård och i kruka. Den bäst i soliga och om möjligt skyddat läge och fyller ut bra i rabatter.

Man får titta nära för att se de mycket små blommorna som sitter tätt i kransar på höga spiror. Färgen kan variera beroende på sort men vanligtvis är den i blålila eller lilarosa. Det finns även en vit sort (koreansk anisisop  Agastache rugosa ’Alabaster’). Blomningen sker från juli och en bra bit in på hösten .

Bladen är friskt gröna och växer parvis längs blomstänglen. Drar man med fingrarna över bladen så sprider sig en aromatisk doft av laktrits eller hostmedicin, som vissa associerar doften till.

Anisisops har ett buskigt och kompakt växtsätt med en höjd på ca 70-100 cm

Dess blålila färg förstärks ihop med gula och orangea blommor samt blir romantiskt vackert tillsammans med blå och silverfärgade växter.

Tålig och tacksam
En liten fördel med denna perenn är att den trål torka bra. Dock trivs den bäst i mullrik, gödslad och väldränerad jord. En liten varning är att anisisop är känslig för vinterfuktiga jordar.

Växten självsår sig gärna och plantorna är lätta att flytta om så behövs. Men vill man så kan antingen köpa fröer eller samlas in fröer efter blomningen. Spara dessa torrt tills det är dags att vilket kan göras från februari månad. Så i fuktig jord och i  placera i rumstemperatur, förslagsvis i miniväxthus eller att du skyddar sådden med plastfolie med lufthål i. Sätt plantorna svalare när de börjat gro och växa.

Detta är en tålig perenn man gärna har många av, ju fler desto vackrare. Och även vår pollinatörer gillar växten, för anisisop är en riktig insektsmagnet som lockar till sig både fjärilar, humlor och bin.

Växten har sitt ursprung från Nordamerika och kalls även anisört och indianmynta. Bladen kan användas som krydda i matlagning eller att laga te på.

 

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN.SE ©

Fler artiklar om perenner
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!